• Fleur van der Put

Creatieve flow

Een jaar geleden ontdekte ik op YouTube een gehele community van creatievelingen en begon ik mijn eigen creativiteit te ontdekken. Ik kwam erachter hoe fijn ik dit vind om te doen. Ik leerde mijzelf hoe ik moest borduren, hoe ik op mijn iPad tekeningen kon maken en ging weer schilderen. Vroeger op de basisschool en de middelbare school waren tekenen en handvaardigheid mijn favoriete schoolvakken, maar thuis deed ik er eigenlijk nooit wat mee.

Zodra ik weer begon met creatief bezig zijn merkte ik dat ik een kritische stem in mijn hoofd had. Niks was goed genoeg, anderen zouden mij stom vinden en het is verspilde tijd. Maar niets van die gedachtes is waar. Het afgelopen jaar heb ik ervaren hoe een negatieve stem in mijn hoofd mij tegen kan houden in al mijn creatieve ideeën. Het is stom dat ik mijzelf zo tegen heb gehouden in mijn creatieve kant. Door meer te kletsen hierover met Ruud en ook steeds vaker iets te delen met mensen in mijn omgeving kreeg ik steeds meer nieuwe ideeën. Het idee in mijn hoofd om iets te doen met de creatieve kant van mij begon steeds meer vorm te krijgen. Ik ging wat illustrators volgen op Instagram en YouTube.

Wat mij opviel aan hen is dat ze vrijwel allemaal verschillende achtergronden hebben én dus niet allemaal gestudeerd hebben om illustrator te worden. Met veel oefenen en heel hard werken zijn zij er gekomen, dus waarom zou ik dat niet kunnen? Ik besloot voor mijzelf een ritme erin te vinden, ik maakte een lijst vol met producten die ik zou kunnen en zou willen maken en ging aan de slag. Ik leerde hoe ik stickers kon maken vanuit mijn eigen “atelier” (een lege kamer in ons huis waarin een grote tafel staat die ik gebruik als knutseltafel) en ik oefende met het maken van portretten.

Als ik mij ergens op stort ga ik hier volledig in op en vergeet soms mijn eigen grenzen. Ik ben mijzelf nu voornamelijk aan het aanleren hoe ik een balans kan vinden in al mijn creatieve ideeën zodat ik niet maar doorraas. Het gaat steeds beter, ik heb inmiddels een goedwerkende planning gemaakt en door mijn creativiteit serieus te nemen heb ik al wat producten gemaakt! Maar ik blijf het spannend vinden, spannend vinden om te delen en vooral wat anderen er van zullen vinden. Ik weet dat ik mij daar niet door moet laten leiden. Een van mijn beste vriendinnen vraagt vrijwel dagelijks om foto’s van waar ik mee bezig ben, iets wat mij heel goed doet.

Inmiddels ben ik druk bezig met twee creatieve projecten. De eerste is een portretproject. Een aantal van mijn vrienden heb ik gevraag wat foto’s van zich toe te sturen en die gebruik ik om te oefenen met portretten te tekenen. Op dit moment zijn ze allemaal af en wil ik deze gebruiken als portfolio voor op mijn blog, Instagram en Facebook (uiteraard met toestemming). Een ander project is het maken van producten die ik ga verkopen op Etsy. Het creatief bezig zijn maakt mij gelukkig en ik wil eigenlijk niets liever doen dan dat.

Ik droom ervan om iedere dag bezig te kunnen zijn met de creatieve ideeën in mijn hoofd. Onder andere droom ik ervan om te leren naaien zodat ik mijn eigen kleding ooit kan maken. Inmiddels heb ik mijn eerste proefles gehad en het was heel erg tof! Het fijne van creatieve ideeën is dat je ze naar mijn mening zo goed kunt uitvoeren. Als je wilt weten hoe iets werkt kun je dat leren door videos hierover op te zoeken óf het gewoon te gaan proberen. Ik voel mij vrij als ik creatief bezig ben, ik raak in een flow en merk hoeveel ik kan en hoe trots ik daarop ben.

Ik denk dat creativiteit voor iedereen anders is. Een zakenvrouw gebruikt haar creatieve talenten op een hele andere manier dan een kunstschilder dat doet, maar op alle vlakken is het creatief bezig zijn. Ik ben heel erg dankbaar dat ik mijn creatieve kant heb mogen herontdekken en nu veel van mijn tijd hierin steek. Ik schrijf deze blog om mijn dankbaarheid te uiten, maar ook om te vertellen dat mijn online winkeltje geopend is. Ik zou het leuk vinden als je daar een kijkje op neemt! In de toekomst hoop ik dat mijn winkeltje steeds meer gevuld gaat worden met andere creatieve projecten. Ook hoop ik in de toekomst portretten als opdracht te kunnen maken voor klanten, je mag altijd een berichtje sturen als je dit leuk zou vinden! Maar voor nu de link naar mijn online winkeltje: https://www.etsy.com/nl/shop/FleuriseNL?ref=seller-platform-mcnav

En ja, ik vind het heel spannend om dit te delen. Maar ik weet ook dat als ik iets met mijn creatieve kant wil dat ik dit moet uiten. Alle eerste stappen die een mens maakt in zijn of haar leven zijn spannend. De uitkomst is onduidelijk en onzeker, maar als je nooit een stap zet in die richting, zul je de uitkomst nooit weten. Het belangrijkste is dat ik trots ben op wat ik maak en dat ben ik.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

De marathonloper en de bronzen medaille

De marathonloper, zo word jij gekscherend genoemd door je werpmaatjes. Je lichaam heeft inderdaad meer weg van een marathonloper: lang en dun. Je kan zoveel eten als je wilt maar je komt niet aan. Hel

 
  • Instagram

©2020 door Fleurise. Met trots gemaakt met Wix.com