• Fleur van der Put

DIY Plantenpot

Binnenkort ga ik met mijn moeder, zus en schoonzusje een creatieve activiteit doen. We hebben afgesproken om eens samen een creatieve activiteit te doen. Ik denk dat ik van ons vieren het meest ervaren ben als het gaat om creativiteit en stond te popelen om een leuke activiteit te bedenken. Ik zat eerst te denken aan het maken van kaarsen of zeep, maar wilde graag iets met verf doen, omdat ik dit zelf het leukst vind om te doen. Ik besloot uiteindelijk te gaan voor het beschilderen van een plantenpot.

Wat heb je nodig?

 1. Een terracotta plantenpot, formaat naar keuze

 2. Een terracotta schotel, formaat naar keuze (op de foto zie je dat deze iets groter is dan eigenlijk de bedoeling is. Dit komt doordat het tuincentrum alleen deze maten nog had, de rest was uitverkocht. Maar eigenlijk vind ik het grote schoteltje toch wel heel erg leuk!)

 3. Gesso. Dit is een primer. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter zal hechten en de kleuren beter uitkomen. Gesso kun je zelfs bij de Action kopen!

 4. Matte finish. Dit is een laagje wat je als allerlaatste aanbrengt op de plantenpot zodat de verf mooi afgewerkt wordt

 5. Acrylverf

 6. Water

 7. Mengpalet

 8. Kwasten

 9. Schilderstape

 10. Keukendoekjes/oud stuk stof

 11. Potlood

Hoe ga je te werk? Stap 1: Aanbrengen van de primer Als eerste stapje ga je de primer smeren op de plantenpot. Ik heb zelf twee laagjes gedaan omdat je wilt dat de pot geheel goed bedekt is met het eerste laagje. Ik heb de lagen zeker een paar uur tussendoor laten drogen. Voor de creatieve activiteit met mijn moeder, zus en schoonzus heb ik ervoor gekozen om de primer zelf alvast aan te brengen zodat zij straks direct kunnen beginnen en niet eerst nog moeten wachten op het drogen van de primer.

Stap 2: Aanbrengen van de ondergrondkleur Ik werk zelf met schilderen het liefst met een tekening die ik dan vervolgens “inkleur”. Echter kun je ook beginnen met eerst een globale achtergrond kleur te schilderen. In het voorbeeld heb ik gekozen voor donkerblauw, want dit vind ik zelf een erg mooie kleur. Ik ben mij ervan bewust dat het een donkere kleur is en dat sommige kleuren hierdoor moeilijk zullen dekken. In dat geval zou je kunnen kiezen om een lichte achtergrondkleur aan te brengen. Wees creatief! Meng verschillende kleuren door elkaar totdat jij tevreden bent! En wees vooral ook niet bang om te beginnen, het komt helemaal goed.

Stap 3: Aanbrengen van details Als je de achtergrondkleur hebt aangebracht zou ik even lekker een kopje thee gaan maken zodat de verf kan opdrogen. Als de thee op is kun je gaan beginnen met het maken van patronen. Je kunt kiezen voor strepen. Om deze strepen recht te krijgen kun je de pot tapen met schilderstape. Als je schilderstape gaat aanschaffen zou ik voor de “sensitive” variant gaan. Dan heb je minder kans om de verf van de pot af te trekken. Ook kun je ervoor kiezen om ruitjes te maken, dit kun je ook tapen met schilderstape. Nadat de verf is opgedroogd kun je het tape eraf trekken en dan houd je mooie strakke lijnen over. Verder kun je nog stippen maken of een zelfbedachte tekening erop schilderen, zoals bijvoorbeeld bloemen. Als je ervoor kiest om zelf op de pot te tekenen, dan zou ik dit eerst uittekenen op de plantenpot met potlood. Wees niet bang om fouten te maken, want uiteindelijk ga je toch eroverheen verven! Neem lekker de tijd op de plantenpot helemaal naar jouw zin te maken!

Stap 4: Afwerken Laat de verf even goed drogen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld weer even lekker een kopje thee te drinken. Wil je het proces versnellen, dan zou je op voorzichtige afstand de föhn erop te blazen. Zelf doe ik dat laatste liever niet. Als de verf is opgedroogd kun je indien je hebt getapet het tape eraf halen. Doe dit liever voorzichtig dan snel, je wilt niet dat je per ongeluk toch verf van de pot aftrekt. Nadat de verf droog is ga je hem afwerken met een finish. Ik kies altijd voor een matte finish omdat ik dit zelf heel mooi vind maar je hebt ook glanzende finish. De finish is een doorzichtig laagje dat je verf beschermd. Als de verf droog is kun je dit direct doen, maar ik wacht liever altijd nog eventjes.

Stap 5: Trots zijn op het eindresultaat Als de plantenpot helemaal klaar is kun je er een plantje in gaan zetten. Ik hoef je denk ik niet te vertellen hoe je dit moet gaan doen. Dat is de laatste stap die je nog moet doen is trots zijn op je eindresultaat. Mocht je het nou willen delen op Instagram dan zou ik het leuk vinden als je dit deelt met de #diyfleurise of dat je @fleurisenl tagt in je bericht zodat ik kan zien hoe jouw resultaat is geworden!

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Naar binnen kijken

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi

Haat-liefde verhouding met sociale media

Ik ben fan van sociale media. Met name Instagram en YouTube. Het inspireert mij in mijn creativiteit, kan mij helpen met mentale gezondheid én leert mij nieuwe dingen zoals onder andere voeding. Maar

 
 • Instagram

©2020 door Fleurise. Met trots gemaakt met Wix.com