• Fleur van der Put

Fleur v.s. Chaos: Aflevering 4

Het is alweer vier weken geleden dat ik besloot te bloggen over mijn "gevecht" tegen de chaos die ik ervaar in mijn lichaam en gedachtes. En ik kan zeggen dat ik in deze vierde week echt meer rust ervaar, duidelijker voor mij heb waar ik heen wil en wat ik daarvoor moet doen. Mijn "mindset" (wat ik eigenlijk niet zo'n hele goede term vind, maar ik weet er voor nu geen ander woord voor) is wel degelijk aan het veranderen,


Dat merkte ik deze week met sporten. Sinds ik een burnout heb gehad is mijn relatie met sporten echt een haat/liefde-verhouding geworden. Het lukt mij niet om het sporten op te bouwen en verder dan een paar kilometer wandelen kom ik niet, terwijl ik voordat ik ziek werd sporten zo fijn vond. De afgelopen vier jaar heb ik meerdere enthousiaste pogingen gedaan, maar stopte direct als ik merkte dat het te zwaar werd. Ik had in mijn gedachte aangeleerd om te stoppen zodra het zwaar wordt, want dan zal ik mijzelf teveel uitputten en dat staat mijn herstel in de weg dus ik doe dan liever niets dan dat ik doorzet.


En afgelopen week kwam daar opeens het besef, na heel veel erover gelezen te hebben, dat al het begin met sporten loodzwaar is maar dat dat mij niet per definitie terug de burnout in zal helpen. Het is zwaar omdat ik gewoon geen sportief uithoudingsvermogen in mijn lichaam heb. En als ik er niet mee aan de slag ga zal het altijd zwaar blijven.


Ik ging dus opzoek op internet naar workout-videos op YouTube en vond een workout-programma voor drie weken. Daarin doe je drie dagen achter elkaar een aantal videos afwerken en dan een rust dag. Super enthousiast en gemotiveerd ging ik aan de slag. De eerste keer was echt loodzwaar. Het was frustrerend, veel oefeningen kon ik fysiek niet eens omdat ik er of niet lenig genoeg voor was of niet sterk genoeg in mijn core voor was. Ik heb gehuild van frustratie, ik heb gezucht van frustratie, ik heb de vrouw in de workout-video meerdere malen per minuut voor idioot uit gemaakt "want een normaal mens kan dit gewoon niet" en ik heb miljoenen keren gedacht om er mee te stoppen.


Maar dat deed ik niet. Ik ging gewoon door en vertelde mijzelf dat het nog zoveel videos was of nog zoveel minuten van de video en dat hielp! Door mijzelf te vertellen dat het in de toekomst echt wel beter zal worden begon ik er ook in te geloven in plaats van te zeggen dat alles kut en zwaar is en je je er alleen maar rotter door gaat voelen. De volgende dag erna werd ik wakker en besloot direct maar weer zo'n workout te gaan doen na het ontbijt. Maar ik was mijn bed nog niet uit of ik wist dat hem dat niet ging worden. Wat een spierpijn. De trap op en af lopen was die dag mijn vijand. Na twee dagen ging het weer en deed ik de volgende workout, dag erna weer hetzelfde verhaal, maar de spierpijn was minder heftig. Dat beloofd wat voor de volgende workout!


Afgelopen weekend had ik het hier nog over met een vriend. Dat we als kind van jongs af aan gewoon met veel regelmaat sportte en daardoor eigenlijk een goede basis hadden qua fysiek vermogen en dan we daardoor in de puberteit en begin van de volwassenheid sporten makkelijker vol konden houden, omdat we altijd al een sterke basis hadden. Maar door de burnout die ik heb gekregen moet ik bij nul beginnen en dat ben ik niet gewend, want ik had altijd gewoon een basis waar ik op terug kon vallen. Maar na vier jaar af en aan verwoede pogingen te doen die ik altijd moest staken vanwege mentale struggles hield ik dat niet vol.


En wat een fijn inzicht is dat! En dit inzicht nam ik afgelopen week met mij mee en nu ook. Ieder begin is zwaar en moeilijk en gaat niet zoals je had gehoopt, maar als je niet gewoon begint kom je er niet. Daarom maakte ik vandaag een uitgebreid overzicht met wat ik allemaal wil met FleuriseNL, hoe ik dat moet doen en ik maakte de tussenstappen overzichtelijk! Weer wat chaos opgeruimd. En hoe meer chaos ik opruim hoe meer ik merk dat creativiteit toestroomt. Nu merk ik momenteel mijn creativiteit vooral in de keuken en met schrijven. Ik probeer wat nieuwe bakrecepten uit, waar ik mijn zwager en schoonzus afgelopen weekend mee mocht verblijden en ik ben weer veel meer aan het schrijven. Want ik heb een schrijfidee, maar als ik nooit begin zal dat er nooit van komen! Dus blijf afentoe lezen, want dan krijg je vanzelf mee wat dat schrijfidee gaat zijn!

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Fleur V.S. Chaos: aflevering 2

Vorige week typte ik vol enthousiasme een blog over mijn strijd tegen de chaos om er zo voor te zorgen dat ik meer ruimte ga voelen om creatief bezig te gaan. Het was echt een gekke week omdat ik zo s

Fleur V.S. Chaos: aflevering 1

Zoals de titel van deze blog al voorspeld ga ik de strijd aan met de chaos die ik voel. De afgelopen maanden voelt zo chaotisch voor mij. Ik heb een gebrek aan ochtend- en avondroutine, het uitstellen

Naar binnen kijken

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi