• Fleur van der Put

Groen, groener, groenst

Een brief van de gemeente valt op de mat. Ze kondigen per 1 januari 2021 een geheel nieuwe richtwijze voor afvalscheiding aan. In 2030 moet het restafval 100kg per huishouden per jaar zijn en per 2050 mag dit nog maar 30kg zijn. Wat vind ik dit een fijne brief, want ik probeer er steeds meer op te letten om groener te leven. Alleen merk ik dat ik veel meer wil doen dan dit. Want gericht afval scheiden is belangrijk en beter voor het milieu, maar minder afval is nóg beter voor het milieu.

Ik denk dat ik sinds vier jaar veel videos bekijk op YouTube over Simple Living, Minimalisme, een vegan-lifestyle en sinds afgelopen jaar komen daar ook wat Zero Waste-accounts bij. Ik vind het fascinerend en probeer langzaamaan mijn leven te veranderen, want ik wil graag mijn steentje bijdragen. Echter vind ik het op dit moment nog een uitdaging omdat zoveel dingen als patronen in mijn leven verworven zijn. Als ik iets wil kan ik het makkelijk nieuw kopen en heb ik het met een beetje geluk de volgende werkdag al in huis. Boodschappen moet ik met de auto doen, omdat mijn weekboodschappen niet op de fiets te vervoeren zijn én ik zo’n 5km van de supermarkt af woon.

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren geleerd dat het niet per definitie draait om het hebben van veel, maar van dat wat je blij maakt. En als ik kijk naar mijn rijkelijk gevulde boeken- en platenkast dan ben ik niet het perfecte voorbeeld, maar ik leer graag en ontwikkel mijzelf graag. Ik heb geleerd dat het niet zozeer draait om spullen, het gaat om “what sparks joy” zoals Marie Kondo dat zegt. Dankzij Ruud heb ik geleerd dat het veel meer gaat om ervaringen, lief zijn voor elkaar en de natuur en samen zijn met de mensen van wie je houdt. Dat is waardevol en wat ik hoop mee te geven aan anderen.

Maar hoe kan ik dan mijn steentje bijdragen? Als ik kijk naar Ruud dan kan ik veel van hem leren. Hij heeft niet veel nodig en met een dieet die ervoor zorgt dat zijn gezondheid stabiel blijft zijn we al gewend om wat anders te koken dan de meeste mensen doen. Ik eet zoveel mogelijk vegetarisch en naast kaas komt er geen andere zuivel in huis. Ruud zijn dieet zorgt er wel voor dat we vlees kopen, maar ik denk dat ik hier wel iets meer zero-waste van kan maken.

De laatste paar maanden ben ik steeds meer bezig met een groener leven. Zo haal ik graag mijn fruit en groente in herbruikbare zakjes, ik scheid het afval er bewust en ben veel gaan lezen over de zero-waste-beweging. Helemaal zero-waste gaat niet lukken, maar ik doe mijn best en hoop binnenkort wat nieuwe dingen uit te kunnen proberen. De dingen die ik nu al doe zijn: – geen wegwerpproducten kopen – shampoo-bar om mijn haren mee te wassen – natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken in huis – niet natuurlijke producten opmaken om daarna te vervangen voor groenere opties – kleding niet weggooien maar afdragen – niet koken uit pakjes en zakjes – groente zelf snijden in plaatsvan voorgesneden in plastic kopen (is nog veel lekkerder ook!) – herbruikbare bakjes voor kliekjes in plaats van vershoudfolie en boterhamzakjes – één keer in de week bewust boodschappen doen – weekmenu maken – glazen potten bewaren en hergebruiken (zoals onder andere als pennenbakjes) – ik gebruik de webbrowser Ecosia al jaren, die voor een vast aantal zoekopdrachten een boom planten – oplaadbare batterijen gebruiken

Maar ik kan nog zoveel meer doen en dat wil ik ook doen! Want dat we een warme zomer gaan krijgen heeft zo zijn oorzaken, dat er in mei en juni al droogte heerst heeft zo zijn oorzaken én er zijn nog zoveel andere vervelende dingen aan de hand met de aarde omdat wij mensen er onzorgvuldig mee omgaan! Zo las ik laatst in een post op Instagram dat Nederland al genoeg afval heeft geproduceerd waar het een jaar over doet om af te breken. Dat betekend dat alles wat vanaf nu daar nog bovenop komt langer duurt dat dit jaar om af te breken. Als dit nog langer door gaat komen we gigantisch in het rood te staan en blijven we de milieu vervuilen.

Net als de plastic soup, zoveel plastic wat in de oceaan drijft en ontiegelijk veel jaren duurt om af te breken. Het schijnt zo te zijn dat er genoeg plastic al gefabriceerd is om de rest van de aarde voor weet ik veel hoe lang van plastic te voorzien. Waarom komt er dan steeds meer nieuw plastic bij? Ik vind dat zonde en probeer dus mijn steentje hier aan bij te dragen. En er is nog zoveel wat ik kan doen en van plan ben om te gaan doen: – eigen bakjes meenemen naar de slager voor het vlees van Ruud in plaats van dat alles in plastic wordt verpakt – kaas bij de kaasboer in Bee’s Wrap (google maar even) laten verpakken – alle restanten van groente gebruiken als compost – een regenton in de tuin om mijn tuin mee te wateren – lokaal boodschappen doen (doe ik voor een groot deel al) – kleding afdragen in plaats van weggooien als ik ze zat ben – tweedehands kleding of geen fastfashion kleding (zoals bijv. H&M, Vero Moda, etc.) kopen – minder reizen (nu ben ik sowieso al niet echt een reiziger meer de laatste jaren) – hergebruiken van spullen, zoals glazenpotjes – geen onzincadeaus geven maar een leuke dag samen of iets waar iemand echt iets aan heeft – meer e-books kopen (ook al is een enorm gevulde boekenkast mijn droom) – bewust nadenken bij aanschaffen van nieuwe dingen – volledig vegetarisch en misschien in de toekomst wel vegan eten – verzorgingsproducten vervangen voor een biologische en/of verpakkingsvrije optie

En er zijn nog meer dingen die ik zou kunnen doen, maar dit is waar ik mij voor nu op wil focussen. En dat is veel, maar ik wil lief zijn voor de aarde waar ik het geluk mag hebben gedurende mijn leven op te wonen. En als ik een beetje kan bijdragen aan een gezondere wereld dan doe ik dat. En ik weet dat er nog zoveel meer mensen zijn die dit doen. En die nog meer doen als ik kan doen, maar ieder beetje helpt. En als ik door dit uit te typen maar liefst één iemand al mag inspireren hetzelfde te doen dan komen we al een heel eind. Een paar jaar terug had ik mijzelf nu bestempeld als een geitenwollensokken-type, maar stiekem is dat ook best een leuke titel.

Ik hoop dat het de gemeente lukt om het afval te verminderen voor 2030 en 2050 en ik ga mijn best doen om daar aan bij te dragen. Ik hoop alleen stiekem dat meer mensen dit doen en het sneller bereikt zal worden. Ik hoop dat de generaties na de onze op een schonere en groenere wereld mogen leven en dat die ook een stuk liever voor elkaar gaan zijn.

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Naar binnen kijken

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi

Haat-liefde verhouding met sociale media

Ik ben fan van sociale media. Met name Instagram en YouTube. Het inspireert mij in mijn creativiteit, kan mij helpen met mentale gezondheid én leert mij nieuwe dingen zoals onder andere voeding. Maar

 
  • Instagram

©2020 door Fleurise. Met trots gemaakt met Wix.com