• Fleur van der Put

Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren

Creativiteit zit hem voor mij in van alles. Of het nou tekenen, schilderen, iets naaien of iets maken is, het is overal. Van mijn knutselkamer tot de keuken met een omweg via de schuur. Ik ben het afgelopen anderhalf jaar steeds meer mijn creatieve kant gaan ontdekken én heb mijzelf enorm veel nieuwe vaardigheden aangeleerd. Schilderen kon ik al, maar ik leerde digitaal tekenen, hoe Photoshop werkt, hoe ik een brood moet bakken, hoe ik lekkere koekjes maak, hoe ik zelf een badkamer kan maken (ja, echt waar! Ruud en ik maakten onze eigen badkamer!) en zelfs hoe ik een plafond moet dichtmaken.

Gedurende de corona-periode heb ik zoveel tijd gemaakt om nieuwe dingen te leren en heb ik mij beseft dat ik het enorm leuk vind om nieuwe dingen aan te leren. Dit doe ik het liefst zelf, aangezien ik behoorlijk eigenwijs ben en stiekem nog een peuter ben die alles “zelluf” wilt doen. Ik heb mijzelf aangeleerd hoe ik digitaal moest tekenen, hoe Photoshop werkt, hoe ik een brood moet bakken, etc. En natuurlijk niet helemaal zelf, maar met behulp van het internet. Het is nu bijna november en 2020 duurt nog maar twee maanden. Ik verwacht dat de corona-periode nog wel een tijdje langer dan het einde van dit jaar zal duren, maar ik wil voor nu een paar dingen opnoemen die ik hoop mijzelf aan te gaan leren voor het einde van dit gekke jaar!

Zelf croissantdeeg maken

Het lijkt mij fantastisch om zelf croissantdeeg te maken. Ik heb al uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe dit moet en ik leerde al dat het een projectje van een paar dagen bevat. Het is niet zo dat je alle dagen er mee bezig bent, maar het duurt een paar keer een paar uur totdat het deeg goed gerezen/afgekoeld/etc. is. Met andere worden, het deeg moet ook lang met rust gelaten worden. Maar als ik alle stappen goed heb doorlopen dan zou het uiteindelijk hele lekkere croissants moeten worden. De artikelen en recepten die ik tot nu toe heb doorgelezen waarschuwen er allemaal voor dat het meerdere malen oefenen nodig heeft totdat je het juiste en meest perfecte croissantje hebt gebakken, maar dat maakt het juist zo leuk! Leren is geen stijgende lijn omhoog, maar doe je door te vallen en weer op te staan!

Een sjaal haken

Mijn zus haakt en ik vind het wonderbaarlijk. Ik heb al eens een verwoede poging gedaan tot het haken van een sjaal, ik denk zo’n twee en een half jaar geleden, maar ik begreep er niets van. Ik had er om een of andere reden het geduld ook niet helemaal voor! Misschien moet ik mijn zus eens lief gaan aankijken of zij mij het kan leren via Skype of iets. Dus Anne, mocht je dit lezen: HELP! Maar even serieus weer. Ik zou heel graag een sjaal willen leren haken. Ik merk steeds meer dat ik de drang heb naar zelf dingen maken in plaats van dingen kopen. Het gevoel wat je hebt als je zelf iets heb gemaakt is ongelofelijk fijn en veel leuker dan iets kopen in een winkel!

Een jurkje naaien

Hier ben ik al aan begonnen. In mijn laatste naailes begon ik aan dit jurkje, maar tot op heden heb ik er thuis nog niets aan gedaan. Het is nu een maand geleden en het jurkje ligt nog onafgemaakt in de kast. Ik hoop er binnenkort wat tijd voor vrij te maken, bijvoorbeeld een vrije dag leeg te houden zodat ik in een dag het jurkje kan afmaken. Het is namelijk niet een heel lastig jurkje, maar het is wel fijn als het eens af komt! Ik heb al een zelfgemaakte rok in mijn kast hangen en die draag ik met veel plezier. Het leuke van je eigen kleding maken is dat je zelf de kleuren, het model en de stoffen kunt kiezen in plaats van iets te kiezen in een winkel wat toch net niet helemaal is wat je zoekt. Plus, het is duurzamer en dat vind ik ook belangrijk.

Dagelijks veel schrijven

De laatste paar weken ben ik veel minder gaan schrijven en dat is iets wat mij aan het irriteren is. Schrijven helpt mij met de chaos die soms kan ontstaan in mijn hoofd en geeft mij vervolgens weer meer ruimte. Ik heb daarom besloten dat ik dagelijks een tijd vrij wil inplannen om te schrijven. Niet van te voren bedenken wat ik zal gaan schrijven, maar gewoon gaan zitten en de gedachten op papier laten vloeien. Het is iets heel simpels, maar ik denk dat het belangrijk is voor mij. Het is misschien niet iets wat ik mijzelf aanleer, maar toch ook weer wel. Want ik leer mijzelf een gewoonte/habit aan. En dat heeft tijd nodig maar ik kijk er zo naar uit om weer veel te schrijven! Schrijven is leuk, vandaar dat je blogposts van mij kunt lezen en denkt: “jeetje Fleur, wat een hoop onzinnige woorden!” Maar die onzinnige woorden zijn fijn om op te schrijven.

Stoofperen maken

Van mijn moeder kreeg ik afgelopen weekend een tas vol met stoofperen. Ik heb nog nooit zelf stoofperen gemaakt maar ik ben er gek op! Ik moet nog op zoek naar een goed recept, misschien ga ik wel in de leer bij mijn schoonmoeder. Maar naast stoofperen maken wil ik de gekregen peren ook gebruiken om iets aparts mee te bakken, al moet ik nog opzoek naar recepten. De afgelopen weken heb ik zoveel zin en inspiratie om te bakken dat ik al veel maakte: zuurdesembrood, chocolade chipkoekjes met witte én ruby chocolade, appelcake, brood met zonnebloempitjes, gevulde koeken en kruidnoten die voedselintoleratieproof zijn! Misschien heb jij wel een leuk recept voor mij want ik kan maken met stoofperen? Laat het mij dan weten in de reacties!

Een liedje spelen op de ukelele

Terwijl ik dit blog aan het schrijven ben appte mijn broertje mij met wat vragen over ukelele/gitaar spelen. Drie jaar terug begon ik met ukelele spelen, maar verder dan wat akkoorden ben ik niet gekomen. Ik vind het leuk, maar doe het te weinig om er echt wat van te kunnen maken. Ik kon bijna Let It Be van The Beatles spelen, maar als je het amper doet raak je het kwijt. Een liedje spelen terwijl ik zing was ook erg lastig en bleef ik over struikelen. En toch voel ik mij nu geïnspireerd (dankjewel Thijs!) om het weer op te pakken. Mijn doel is om voor het eind van dit jaar een liedje te kunnen spelen én mee te kunnen zingen! Nu nog even een liedje uitzoeken en dan kan ik beginnen!


Zijn er dingen die jij graag nog wilt leren? Ik ben daar erg nieuwsgierig naar en zou het leuk vinden als je dat deelt in de reacties!

13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Naar binnen kijken

Nee, ik bedoel niet naar binnen gluren bij de buren, maar naar binnen kijken naar jezelf. Dat is iets wat ik de afgelopen week weer deed doordat mijn lichaam mij weer even terugfloot. Altijd als ik mi

Haat-liefde verhouding met sociale media

Ik ben fan van sociale media. Met name Instagram en YouTube. Het inspireert mij in mijn creativiteit, kan mij helpen met mentale gezondheid én leert mij nieuwe dingen zoals onder andere voeding. Maar

 
  • Instagram

©2020 door Fleurise. Met trots gemaakt met Wix.com